Houten vloeren

Houten vloeren komen in veel varianten, aangezien er ook veel verschillende soorten hout zijn. Toch is niet elke houten vloer een aanrader. De massief eiken vloer is een goed voorbeeld hiervan. Massief eiken planken zijn namelijk absoluut prachtig, maar doordat ze gaan 'werken' wanneer ze zijn geplaatst, worden ze sterk afgeraden bij een kamerbreedte van meer dan vier meter. Wilt u toch een eiken vloer in uw woning? Kies dan voor lamelparket of multiplank. Deze vloeren zijn beiden voorzien van een toplaag van eiken en een onderlaag van ander materiaal om de 'werking' te verminderen.

Onderhouden van een houten vloer

Onderhoud is erg belangrijk, en al helemaal bij een houten vloer. Het hout dient namelijk behandeld te worden met olie zodat het niet gaat uitdrogen. Ook wordt de vloer daardoor waterafstotend en gemakkelijker schoon te houden. Daarnaast is het met olie mogelijk om de kleur van uw houten vloer te bepalen. Door een donkerdere olie te kiezen kunt u dus een donkerdere vloer creëren, zonder uw planken te vervangen.

Een warme houten vloer?

Wilt u uw huis voorzien van een houten vloer, maar wilt u tevens vloerverwarming toevoegen? Dat is mogelijk! Er dient dan wel gekozen te worden voor een speciale houten vloer met een lage weerstand. Anders zal de warmte nooit door de vloer naar boven komen, en dan is vloerverwarming nutteloos. Informeer dus goed naar de mogelijkheden en eisen omtrent vloerverwarming onder een houten vloer. Wellicht dat uw houtkeuze niet goed samen gaat met de verwarmingselementen. Een houten vloer met vloerverwarming is niet alleen zeer praktisch, maar ook erg mooi. Lelijke radiatoren zijn wellicht overbodig!